Swift pe Windows

Deși este disponibil de ceva vreme pe Windows, eu azi am observat că se poate instala frumos și în stiulul clasic cu next>next. 🙂 Bine, nu este încă de producție, dar este un început.

Nu am făcut nimic mai mult, decât să urmez pașii de aici și gata. Instalarea a decurs fără probleme și nici nu a durat prea mult. Deși aș fi vrut să nu am nevoie de Visual Studio plus 5 GB(SDK-ul Windows 10 plus altele) doar ca să rulez un Hello Wrold, dar heyy 😀. Nu uita de Python, in special versiunea 3.9, că astfel nu vei putea folosi interpretorul REPL. Nu dă eroare, dar nici nu zice ceva.

Mediul REPL se poate accesa prin comanda swift și în acest mod, poți să experimentezi limbajul făra niciun IDE , editor de text etc. Am văzut că este o extensie de VSCode care aduce suportul în editor, dar este încă în dezvoltare și eu nu am reușit să o instalez.

Ecosistemul este aproape inexistent pentru Windows, dar mai așteptăm. Din ce am văzut, vine insă la pachet cu wrapper peste Win32, deci pe viitor, poate se pot face aplicații desktop based in Swift. Cineva a făcut și un framework pentru acest lucru, dar cu limitările specifice.

Nu mă aștept că voi putea scrie aplicații pentru iOS și Mac pe Windows, tho’. Dar am văzut că există un framework pentru aplicații web, Vapor. Nu are suport pentru Windows, dar este disponibil pe Linux.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.